Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Jaroslav Vrchlický: Noc na Karlštejně

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

Děj se odehrává na Karlštejně v červnu roku 1363. Hrad Karlštejn vybudoval Karel IV., aby tam mohl uložit korunovační klenoty a zároveň jako místo, kde by mohli odpočívat po únavných vladařských povinnostech. Vydal zákon, že na Karlštejně nesmí pobývat žádná žena.
Na hradě očekávají panovníkův návrat a příjezd hostů. Bavorského vévodu Štěpána a Petra, krále cyperského a jeruzalémského. Štěpán chce požádat Karla IV. o podporu svých zájmů v Německu. Na hradě je také arcibiskup Arnošt z Pardubic. Ke hradu se blíží žena na koni, kterou král Petr zahlédne při prohlídce výzdoby Karlštejnských komnat. Arcibiskup ví, že na hrad ženy nesmějí a tak to nepřipouští. Ta krásná jezdkyně je císařovna Alžběta, kterou císař pro své státnické povinnosti po svatbě zanedbával. Arnošt císařovně slíbí, že ji postaví na stráž u Karlových komnat.
Další ženou na hradě je Alena,snoubenka Peška, císařova číšníka. Alena se se svým strýcem purkrabětem Ješkem vsadila, jestliže dokáže přežít nepozorovaně noc na Karlštejně. V noci se má s Peškem sejít pod lípou na nádvoří. Pešek se s tajemstvím svěří purkrabímu, aby jim mohl dosvědčit, že Alena byla opravdu celou noc na hradě.
Obě ženy jsou přistiženy, císařovna králem Petrem, který ji pozná a chce ji políbit. Císařovna je velmi silná žena a při vzájemné potyčce císařovna zlomí králi Petrovi meč. Král Petr vyslídí i Alenu, sleduje její dostaveníčko s Peškem.
Císař je vyrušen hlukem, vyptává se pážete Alžběty, kterou také již poznal, co se děje. Alžběta nakonec přiznává lásku. Karel s Alžbětou se rozhodli odjet na nedaleký hrad Karlík, aby neporušili zákon, který sám král vydal. V tom přichází purkrabí Ješek a žádá krále o milost své neteře. Císař se tváří naoko přísně, posílá pro Alenu a Peška, aby je spravedlivě potrestal. Peškovi uděluje císař rytířské ostruhy a oběma zamilovaným daruje jako svatební dar dům na Starém Městě. Pak s císařovnou, po níž se mu také velmi stýskalo, odjíždí na hrad Karlík.

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT